Vrije school onderwijs een aansluiting voor de nieuwe Mens

MenS
Berichten: 5
Lid geworden op: vr sep 04, 2020 10:10

Vrije school onderwijs een aansluiting voor de nieuwe Mens

Bericht door MenS »

Het onderwijspakket

De vrijeschool biedt een breed onderwijspakket aan. Kinderen leren niet alleen lezen en rekenen, maar ook vreemde talen spreken, dansen, toneelspelen, zingen, schilderen. Ze werken in de tuin en vieren feest. De vrijeschool wil kinderen al die bagage meegeven, zodat zij later van alle markten thuis zijn.

De één is praktisch ingesteld, de ander meer intellectueel en een derde is bijvoorbeeld een sociaal gericht type. Al deze verschillende vermogens worden in de vrijeschool aangesproken, zodat ieder kind zijn eigen kwaliteiten optimaal kan benutten. De naam vrijeschool betekent niet dat de kinderen maar wat aan kunnen rommelen of zelf mogen bepalen wat zij willen leren, maar duidt erop dat elk kind de vrijheid krijgt om op zijn eigen manier te leren. Dit doel rechtvaardigt de naam vrijeschool.
Alles op zijn tijd

Om helemaal zichzelf te worden, heeft het kind niet alleen kennis nodig, maar ook een warm gevoelsleven en een sterk lichaam. Hart, hoofd en handen zijn alle drie even belangrijk.

Kinderen ontwikkelen deze drie vermogens in de loop van ongeveer 21 jaar.
Het leerplan

Leren is in de vrijeschool leren met hoofd, hart en handen.

Met de handen wordt het lichamelijk-motorische bedoeld.

Met het hart wordt het hele gevoelsleven bedoeld. Betrokkenheid, inlevingsvermogen, het sociale IQ, zelfvertrouwen, zelfwaardering, gevoel voor schoonheid zijn enkele aspecten hiervan.

Het hoofd tenslotte geeft het vermogen tot denken en begrijpen; tot concluderen en abstraheren.

Terug naar “Onderwijs en kennis delen”