Invloed van technologie op de samenleving

Voor alles wat te maken heeft met de digitale wereld, Artifical Intelligence (A.I.), etc.
Gebruikersavatar
Marcel
Berichten: 11
Lid geworden op: wo aug 12, 2020 15:17
Locatie: Waalwijk

Invloed van technologie op de samenleving

Bericht door Marcel »

Wat ik nog mis op het forum is een discussie over ICT.

Ik heb een tijdje geleden dit stukje als reactie op een linked-in bericht gepost:
IT en menselijkheid

Wat dat betreft vind ik dat IT te ver is doorgeslagen en geen rekening houdt met ouderen en minderbegaafte medemensen. Te veel is weggeautomatiseerd zodat groepen mensen slecht toegang hebben tot bepaalde diensten zoals banken en verzekeringen maar ook ziekenhuizen waar je moeilijk met pasjes, apps e.d. moet doen. Ik denk dat we met zijn allen een stap of 2-3 terug moeten doen en mensen weer de mogelijkheid/keuze moeten geven. Weer terug naar loketten en menselijk contact. Dat is vrijheid, vrijheid zelf keuzes te maken technologie te gebruiken inplaats slaaf te worden gemaakt van technologie. Technologie wordt veel te veel door prestige projecten en geld er door gedrukt zonder rekening te houden met waar de mensen werkelijk bij gebaat zijn.

Kwa privacy en veiligheid heeft IT gefaald. Zie o.a. de berichten op security.nl. Hoe vaak instanties wel niet gehacked zijn en er weer gegevens van mensen op straat liggen. Mensen moeten wel met de toepassingen om kunnen gaan om veiligheid en privacy te kunnen waarborgen. Zolang mensen er niet mee om kunnen gaan is niet toepassen is ook een optie.

Ik ben absoluut niet tegen IT, ik zie heel veel toepassingen wel zeker nut hebben en mensen helpen. Maar zoals ik al zei een stap of 2-3 terug, opnieuw de situaties bekijken en voor een flink aantal zaken weer terug naar de tekentafel.
I(C)T raakt intussen alles om ons heen zoals onderwijs, zorg, landbouw, milieu etc.
Bij die laatste denk dan ook aan zaken zoals blockchain technologie en het effect daarvan. Het verhandelen van bitcoins verbruikt intussen al meer energie als een klein land.

Ik zie zelf graag dat technologie alleen wordt ingezet als het ook kwa resources geen schade aan de natuur opleverd.
Je zou bedrijven kunnen stimuleren om natuurvriendelijke technieken in te zetten en resources te gebruiken waarbij de natuur wordt ontzien of om zijn minst hersteld.

Wat ik hier schets raken twee zaken: wat is de invloed en nut van ICT voor ons en wat is de invloed op de natuur en hoe willen we hier mee om gaan.

Wat zijn jullie ideeen?
Herman Morren

Re: Invloed van technologie op de samenleving

Bericht door Herman Morren »

Mooi @marcel, je beschrijft het beter dan dat ik mijn eigen gevoel hier over dit onderwerp zou kunnen verwoorden, dus ja zo zie ik het ook, dank je. Ik wil het nog eens aankomende dagen door mijn hoofd laten gaan en er nog later wellicht op terugkomen.
Wel wil ik op je betoog inhaken; dat we allemaal ouder zullen gaan worden en dat voor iedereen dan geldt dat het leervermogen minder gaat worden, dus dat niet goed toegankelijk zijn blijft een probleem ook voor toekomstige ouderen en en minderbegaafden. Tevens komt inderdaad de vrijheid in het gedrang en dat baard mij ook nog steeds zorgen. De huidige politiek heeft ons daarin beslist onvoldoende beschermt.
Gebruikersavatar
Steven
Site Admin
Berichten: 63
Lid geworden op: ma jul 13, 2020 11:10
Locatie: Eethen
Contacteer:

Re: Invloed van technologie op de samenleving

Bericht door Steven »

@Marcel @Herman Morren ik heb een sub-forum aangemaakt voor ICT / IT. Daar heb ik dit topic naartoe verplaatst. Nu kunnen we naar hartelust over vanalles wat hiermee te maken heeft kletsen, dank je voor je suggestie :idea:

@on-topic:
Ik ben totaal voor keuzevrijheid, dat is een van de grondbeginselen van ons bestaan.
"Alles van het leven komt me toe met gemak, vreugde & glorie!" :lol:
- Gary M. Douglas & Dr. Dain Heer
Plaats reactie

Terug naar “ICT / IT”